Agender/Genderloos
Misschien ervaar je wel helemaal geen gender. Dan ben je genderloos of agender.
Antidiscriminatiewetten
Wet die discriminatie tegengaat, vervolgt en bestraft
Biologisch geslacht
Het biologisch geslacht is het geslacht waarmee je geboren bent.
Cisgender
Als je geboortegeslacht en het gender dat je je voelt hetzelfde zijn, ben je cisgender.
Deskundigenverklaring
Een deskundigenverklaring heet officieel een Verklaring Transgender. Dit is een papier dat zegt dat je transgender bent. Je hebt deze nodig om je geslacht te laten veranderen in de Basisregistratie Personen (BRP).
Genderdysforie
Wanneer je je niet prettig voelt omdat je geboortegeslacht niet hetzelfde is als het gender dat je je voelt.
Gendereuforie
Het gelukkige gevoel dat je krijgt wanneer je geslacht en je gevoel van wie je bent bij elkaar passen.
Genderexpressie
De manier waarop je laat zien of je je mannelijk, vrouwelijk, of anders voelt. Genderexpressie kun je bijvoorbeeld doen door kleding, gedrag en haarstijl.
Genderidentiteit
Je genderidentiteit is het gender dat je je voelt. Je voelt je misschien wel een man, vrouw, een beetje van beide of allebei niet.
Genderloos/Agender
Misschien ervaar je wel helemaal geen gender. Dan ben je genderloos of agender.
Genderontwikkeling
De ontwikkeling van je gender is best ingewikkeld. Je kunt lang moeten leren over gender en jezelf. Dit kan best ingewikkeld zijn. Dat komt doordat er heel wat factoren meespelen. Je genderontwikkeling wordt bijvoorbeeld beïnvloed door biologische en psychologische factoren. Ook je opvoeding en omgeving spelen een rol bij je genderontwikkeling.
Hormonen
Hormonen zijn boodschappers in je lichaam die signalen sturen naar verschillende delen van je lichaam. Daar worden dingen geregeld zoals groei, stemming, honger en nog veel meer. Het zijn stofjes die helpen bij het regelen van processen in je lichaam. Hormonen zorgen ook voor mannelijke en vrouwelijke kenmerken aan je lijf.
Intersekse
Het kan zijn dat je lichaam niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk is. Als je geboren bent met een biologisch geslacht dat afwijkt van man of vrouw, ben je intersekse.
Juridische transitie
Bij een juridische transitie kun je je naam, geslacht of allebei veranderen.
Medische transitie
Bij een medische transitie verander je je lichaam om je fijner te voelen.
Natura zorgverzekering
Een natura zorgverzekering betaalt alleen kosten die je maakt bij een zorgverlener waar jouw zorgverzekering afspraken mee heeft gemaakt.
Non-binair
Als je je niet alleen man of alleen vrouw voelt ben je non-binair. Je voelt je misschien een beetje man en vrouw, of geen van beide. Non-binair zijn alle identiteiten die buiten man en vrouw vallen.
Puberteitsremmers
Puberteitsremmers zijn medicijnen die je gebruikt om de fysieke uiting van de puberteit tijdelijk te stoppen of te vertragen. Jongeren die nog niet zeker zijn van hun genderidentiteit gebruiken bijvoorbeeld puberteitsremmers. Daardoor hebben ze meer tijd om na te denken. Dan kunnen ze later voor definitieve veranderingen kiezen, zoals groei van borsten of baardgroei.
Restitutiepolis
Een restitutiepolis vergoedt de kosten bij alle zorgverleners.
Soa
Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Dit zijn ziektes die je kunt krijgen door seks met iemand die een ziekte heeft. Het kan zich verspreiden via bloed, sperma, vaginale afscheidingen of huid-op-huidcontact.
Sociale transitie
Transpersonen laten bij de sociale transitie aan hun omgeving weten dat zij zich niet hetzelfde voelen als hun biologische geslacht.
Transgender
Je voelt je niet hetzelfde als het geslacht waarmee je bent geboren.
Transitie
Transitie is het proces waarbij je stappen onderneemt om je uiterlijk en lichaam aan te laten sluiten bij je genderidentiteit. Dit kan verschillende dingen betekenen. Je kunt bijvoorbeeld hormonen nemen. Ook kun je chirurgische ingrepen ondergaan. Je kunt je naam en geslachtsaanduiding veranderen. Ook kun je je kleding en gedrag veranderen. Het doel van je transitie is om je fijner te voelen in je lichaam.
Een project in samenwerking met Gemeente Nijmegen, Dito, COC Nijmegen en studenten van de Radboud Universiteit.
Met <3 gemaakt door DuckDesigns & DuckImpact