Toch op zoek naar iets anders?

Reizen

De meeste landen zijn gelukkig veilig om naartoe te reizen voor transpersonen. Toch is het handig voordat je op vakantie gaat om wat onderzoek. Zoek bijvoorbeeld informatie op over de cultuur, religie en wetgeving van het land. Vooral in Azië en Afrika is er bijvoorbeeld een aantal landen waar LGBTQI+ zijn strafbaar is. Het is belangrijk te weten of dit zo is voor het land waar je heengaat. Zorg dat je het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade hebt als dit zo is. Je kunt de ambassade bellen als er problemen zijn.

In sommige landen zijn er gescheiden slaapzalen en douches voor mannen en vrouwen. Dit kan een probleem zijn voor mensen die non-binair zijn of transgender. Want deze mensen hebben soms geen traditionele genderexpressie. Het is een goed idee om de medewerkers te informeren over je situatie. Je kunt ze vragen of er andere opties zijn voor omkleden of douchen. Genderneutrale toiletten vinden kan ook lastig zijn in veel landen. Houd er rekening mee dat mensen je verkeerd kunnen aanduiden. Of dat mensen minder begripvol zijn.

Discriminatie en pesten

Je kunt een melding maken als je bent uitgescholden, gepest of anders behandeld vanwege je
genderidentiteit
. Dit kan bij een antidiscriminatiebureau of bij de politie. Hier kun je een melding maken of aangifte doen. Ook kun je laagdrempelig een melding maken op https://www.transgendernetwerk.nl/thema/informatie-voor-jou/discriminatie-melden

Hulporganisaties

Er zijn verschillende hulporganisaties voor Transpersonen die je kunnen helpen op allerlei vlakken:

Stichting Humanitas: Organisatie die extra hulp voor je kan vinden.
Transgender Netwerk Nederland: Samen voor een genderinclusieve samenleving
COC Nederland: Het COC zet zich in voor een diverse en inclusieve samenleving
Transvisie: De belangenorganisatie voor mensen die zichzelf willen zijn
T-Nederland: De organisatie die Transpersonen een stem geeft
DITO: Queer up Nijmegen
Transgendergroep Nijmegen: Groep voor alle transmannen, transvrouwen, crossdressers, non-binaire personen, intersekse mensen, en iedereen die vragen heeft over genderidentiteit, of zich om wat voor reden dan ook verbonden voelt met de transgendergemeenschap.
Transgender wegwijzer: Site met verschillende gendervriendelijke instanties, waar je terecht kan.

Daarnaast kun je iets hebben aan gespreksbegeleiding, therapie of andere vormen van mentale gezondheidszorg. Zeker als je lang hebt weggestopt hoe je je voelt. Aan je mentale gezondheid, zelfverzekerdheid, zelfacceptatie en zelfvertrouwen werken is goed. Het is een belaangrijke stap om jezelf te durven zijn.

Hulp in je omgeving

In een transitie gaan is niet altijd even makkelijk. De vraag hoe je vrienden en familie gaan reageren is ook niet makkelijk. Er zijn altijd mensen die je willen helpen. Je kunt hulp zoeken bij een leraar, schoolpsycholoog of een vertrouwenspersoon op school. Je kunt ook naar verschillende plekken zoals het wijkcentrum of de bibliotheek. Voor andere transvriendelijke plekken kijk je op Transgender wegwijzer.

Skip to content